Jeanette Hoekstra

Over On speaking terms 

In de zomer van 2011 was in kunstruimte Art-at-end house in het Havenkwartier Deventer het kunstwerk On speaking terms van Jeanette Hoekstra te zien. Middels dit kunstwerk gaat Jeanette Hoekstra een visuele dialoog aan met het publiek. Vanuit de luie stoel begint het gesprek rustig, 'naturel', maar al gauw onstaat een kleurrijke woordenvloed die uitmondt in een vlammend betoog.

In haar werk gebruikt Jeanette Hoekstra alledaagse voorwerpen uit de directe leefomgeving. Meubels zijn gebruiksvoorwerpen op mensenmaat, daarom is niets menselijks hen vreemd. Het meubel is een materialisatie van onze primaire levensbehoeften. Handelingen als zitten, liggen, steunen, werken, slapen, worden feilloos weerspiegeld in deze voorwerpen. Ontdaan van deze traditionele functie en gepresenteerd in een artistieke context herkrijgt het meubel zijn verloren gezicht.
In 'On speaking terms' vormen de luie stoel en de in een heftig gesprek gewikkelde persoon samen één beeld.

Maar er gebeurt meer. Art-at-end-house is gesitueerd op een kruispunt in de wijk Knutteldorp/Bergweide, in het huidige Havenkwartier. Met haar lage grote ramen direct aan de straat confronteert deze voormalige buurtwinkel de argeloze voorbijganger op laagdrempelige wijze met hedendaagse beeldende kunst.
Jeanette Hoekstra overschrijdt letterlijk de grenzen van deze tentoonstellingsruimte. De nietsvermoedende passant wordt ook buiten 'aangeklampt' deel te nemen aan het gesprek.

'On speaking terms' wordt gecompleteerd door een eeuwenoude uitspraak van de Chinese wijsgeer Confucius. Hiermee onderstreept Jeanette Hoekstra de kracht van het gesproken woord.
Wim van der Beek, kunstrecensent en schrijver, schreef over haar werk: "Zij converseert en communiceert met u en mij via de dingen. Haar voorwerpen zijn conversation pieces. Ze zijn gemaakt om het gesprek op gang te brengen en waardevolle inhoud te geven."

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston