Jeanette Hoekstra

Kunst op windmolens 

Kunst op windmolens

Kunst op windmolens.
Vanaf het voorjaar van 2012 stelt Nuon in twee windparken drie windmolens beschikbaar voor het exposeren van kunstwerken. Bubble Projects, een Nederlands initiatief dat internationale exposities en uitdagende kunstprojecten organiseert heeft zorggedragen voor het werven en selecteren van de kunstenaars.
Met dit project bieden Nuon en Bubble Projects letterlijk en figuurlijk ruimte aan kunst in het buitengebied. De werken komen gedurende een periode van acht maanden van maart 2012 tot en met oktober 2012 te hangen op de turbines van de Nuon windparken De Bjirmen (bij Franeker in Friesland) en Jaap Rodenburg (bij Almere in Flevoland). Het centrale thema van dit kunstproject haakt aan bij het thema van 2012 van de Verenigde Naties: 'Co-operations'.

Bijdrage Jeanette
In haar ontwerp 'Vervlochten patronen' combineert Jeanette een geometrisch tegelpatroon met de traditionele molentegel. Op deze manier geeft zij vorm aan het thema Co-operations. De tegel als symbool voor de vervlechting van culturen, een verwijzing naar onze huidige multiculturele samenleving.
De geglazuurde tegel met zijn geometrische patronen is via het oude Midden-Oosten, Noord Afrika, Spanje en Italië uiteindelijk in Nederland terechtgekomen.
Ook komt omstreeks 1600 het eerste blauwe Chinese porselein naar Holland. Het ornamentele patroon van de tegel verdwijnt dan langzamerhand. Iedere tegel krijgt een hoofdmotief. Markante en beeldbepalende molens worden sindsdien vaak afgebeeld op tegels.

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston